Woon je in een woning van vóór 2001? Dan heb je een asbestattest nodig. Maar wat is dat precies, en waarom heb je dat nodig? In deze blog leggen we het stap voor stap uit.
Wat is een asbestattest?
Een asbestattest is een officieel document dat aantoont of er in een gebouw asbest aanwezig is, waar het zich bevindt, en in welke staat het verkeert. Het wordt opgesteld door een gecertificeerd asbestdeskundige, na een grondige inspectie van de woning.
Vooral bij oudere gebouwen is dit belangrijk, want tot in de jaren ’90 werd asbest veel gebruikt in onder andere golfplaten, schouwen, leidingen en vloerbekleding. Pas later werd duidelijk hoe schadelijk asbestvezels zijn voor onze gezondheid.
Waarom is een asbestattest nodig?
Een asbestattest is nodig om twee belangrijke redenen: veiligheid én transparantie.
Asbest is gevaarlijk wanneer de vezels vrijkomen, bijvoorbeeld tijdens verbouwingen of bij beschadiging. Door te weten waar het zit, kan je er veilig mee omgaan of het tijdig laten verwijderen.
Daarnaast zorgt het asbestattest voor duidelijkheid bij verkoop. Sinds eind 2022 is het attest verplicht wanneer je een woning of gebouw verkoopt dat vóór 2001 werd gebouwd. Zo weet de koper meteen waar hij aan toe is.
Wanneer heb je een asbestattest nodig?
De wetgeving is duidelijk:
Bij verkoop van een gebouw of woning gebouwd vóór 2001
Bij het splitsen of verdelen van een woning
In de toekomst wordt het attest verplicht voor élke eigenaar van zo’n gebouw – uiterlijk tegen 2032
Ben je niet meteen van plan te verkopen? Dan is het alsnog slim om een asbestattest aan te vragen. Zo weet je waar je staat en voorkom je risico’s bij renovaties.
Wat gebeurt er na de inspectie?
Een erkend deskundige komt langs en onderzoekt visueel (en soms met staalnames) de aanwezige materialen. Nadien ontvang je een digitaal asbestattest, dat wordt geregistreerd in de databank van de OVAM.
Op basis van de bevindingen weet je of er maatregelen nodig zijn, zoals het laten verwijderen van beschadigd of risicovol asbest.
Wat doet Steengoed voor jou?
Bij Steengoed begeleiden we je graag bij elke stap van je (ver)bouwproject. We weten dat wetgeving zoals het asbestattest soms overweldigend kan lijken, maar met de juiste informatie kom je al een heel eind.
Onze experts denken met je mee over veilige renovaties, materialen en de planning. Want verbouwen doe je niet alleen, zeker niet als het om gezondheid en veiligheid gaat.